Bel mij terug !

Digitale nalatenschap in de praktijk vaak lastig te regelen

26 april 2016 no comments Bax & van Beek

Vrijwel iedereen heeft op dit moment ook een digitaal “leven”. Bijvoorbeeld op sociale fora maar ook bij online shops. Voor al die digitale plaatsen zijn ooit wachtwoorden en andere toegangscodes aangemaakt.

In toenemende mate komt het voor, dat mensen na hun overlijden nog vele jaren op allerlei plaatsen digitaal met hun profiel aanwezig zijn. Vooral voor de nabestaanden kan dit pijnlijk zijn. Maar ook voor mensen die op het profiel reageren en berichten zenden, omdat ze niet weten dat de betreffende persoon (al soms lange tijd) is overleden.

Om die situatie te voorkomen zijn meerdere oplossingen beschikbaar. Er bestaan meerdere veilige sites waar iemand alle toegangscodes kan registreren. De nabestaanden hoeven dan alleen maar een toegangscode te kennen van deze site om vervolgens alle andere plaatsen waar de overledene nog digitaal aanwezig is, te sluiten.

Een alternatief is uiteraard ook om een dergelijk overzicht zelf op papier bij te houden. Hierbij zal wel opgelet moeten worden, dat de lijst enerzijds na het overlijden voor de nabestaanden beschikbaar komt en anderzijds dat de lijst tijdens het leven niet in handen kan komen van derden.

Ook binnen de financiële wereld bieden financiële ondernemingen steeds vaker klanten een digitaal archief aan. Hier worden dan bijvoorbeeld de digitale polissen geplaatst. Ook dit digitaal archief is beveiligd met toegangscodes. Bij deze financiële instellingen kan ons kantoor, indien wij gemachtigd zijn door de nabestaanden, uiteraard ondersteuning verlenen, indien toegangscodes niet meer beschikbaar zijn.