Bel mij terug !

Dit jaar eens wat langer nadenken over uw zorgverzekering

29 juli 2015 Reacties uitgeschakeld voor Dit jaar eens wat langer nadenken over uw zorgverzekering Bax & van Beek

Iedereen kan op enig moment medische zorg nodig hebben. De kosten van deze zorg kunnen fors zijn. In Nederland is iedereen op grond van de wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De overheid stelt het pakket vast van dekkingen, die in die basisverzekering moet zijn opgenomen.

Op het eind van elk jaar mag u van verzekeraar wisselen. Uw bestaande verzekering moet u dan voor 1 januari 2016 opzeggen en uw nieuwe verzekering moet u voor 1 februari 2016 afsluiten. U bent dan bij uw nieuwe verzekeraar verzekerd vanaf 1 januari 2016.

Verschillen nemen toe Verzekeringsmaatschappijen hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht. Dus ook wanneer uw gezondheid niet meer optimaal is, kunt u voor de basisverzekering van verzekeringsmaatschappij wisselen. Die acceptatieplicht geldt niet voor de aanvullende verzekering zoals voor tandheelkundige hulp of voor fysiotherapie.

Verzekeringsmaatschappijen moeten met elkaar concurreren op de inkoop van medische zorg. Daarbij moeten zij letten op de kwaliteit van de verschillende ziekenhuizen maar ook op de prijs. Juist door dit inkoopbeleid van zorgverzekeraars nemen de verschillen tussen de verschillende zorgverzekeraars toe.

Meer dan ooit is er voor u nu reden om dit jaar eens goed na te denken over welke zorgverzekering uw voorkeur heeft. Om u hierbij te helpen geven wij u onderstaand de volgende informatie.

Meer dan ooit is er voor u nu reden om dit jaar eens goed na te denken over welke zorgverzekering uw voorkeur heeft. Om u hierbij te helpen geven wij u onderstaand de volgende informatie.

  • Natura zorgverzekering. Indien u medische hulp nodig heeft, bent u verplicht zich onder behandeling te stellen van een medische instelling waarmee uw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Wilt u naar een andere medische instelling, dan zult u een deel van de kosten zelf moeten betalen.
  • Restitutiepolis. Bij deze verzekering bent u vrij om u tot die medische instelling te wenden, die uw voorkeur heeft. Valt de behandeling binnen de basisverzekering dan vergoedt de verzekeraar de behandeling, ongeacht de medische instelling
    die deze behandeling uitvoert.
  • Budgetpolis. Dit is een relatief nieuwe variant. De premie is veel lager dan van de twee andere varianten. Maar de beperkingen zijn vaak ook aanzienlijk. Wilt u gebruik maken van een medische instelling waar de verzekeraar geen samenwerking mee heeft, dan kan het gebeuren dat u 50 % van deze kosten zelf moet betalen. Of dat u verplicht wordt medicatie via internet bij een bepaalde digitale apotheek te bestellen. Ook kunt u juist bij deze variant te maken krijgen met lange wachttijden, voordat u medische zorg krijgt. Kortom een variant waar u echt goed over moet nadenken voordat u deze afsluit.

Maak zorgvuldig een keuze Ons advies is om meer dan misschien in andere jaren dit jaar zorgvuldig uw keuze voor een zorgverzekering te maken. Daarbij gaat het om vragen als:

  • Hoe belangrijk vindt u het om die arts te kunnen kiezen in wie u zelf vertrouwen heeft?
  • Wat kunt u zelf financieel dragen ten aanzien van het eigen risico?
  • Welke medische zorg verwacht u in de naaste toekomst nodig te hebben en wilt u deze zorg in een specifiek ziekenhuis ontvangen?
  • Is voor u een aanvullende zorgverzekering wel of niet belangrijk?

Wees voorzichtig met vergelijkingssites Elk jaar komen er op internet sites waarmee u zorgverzekeringen kunt vergelijken. Via die sites kunt u vaak ook een verzekering afsluiten. Dit lijkt allemaal gratis. In de afgelopen jaren is echter gebleken, dat deze sites vaak een vergoeding krijgen van de zorgverzekeraars, indien via hun site een verzekering wordt afgesloten. Tevens is ook gebleken, dat de informatie op deze sites niet altijd even betrouwbaar is.

Laat u objectief adviseren Als onafhankelijk advieskantoor hebben wij toegang tot alle voorwaarden van alle zorgverzekeraars. Wij kunnen u daardoor objectief adviseren. Indien u dit jaar een goede analyse wilt hebben wat voor u een passende zorgverzekering is, dan zijn wij u daarbij graag van dienst.