Bel mij terug !

Elektrische fietsen: ook gewild bij dieven

8 april 2016 Reacties uitgeschakeld voor Elektrische fietsen: ook gewild bij dieven Bax & van Beek

Nederland telt inmiddels meer fietsen dan dat er inwoners zijn. Het aandeel elektrische fietsen, e-bikes, neemt snel toe met de keerzijde dat ook bij dieven de populariteit van deze fietsen toeneemt.

Elektrische fietsen
Op dit moment rijden er circa 1,5 miljoen elektrische fietsen. De gemiddelde prijs van zo een elektrische fiets ligt tussen de €1.500 en € 2.500. Schadecijfers van verzekeringsmaatschappijen geven aan, dat het aantal diefstallen van dit type fietsen sterk toeneemt. Afgelopen jaar zijn er circa 25.000 elektrische fietsen gestolen. Omdat de Nederlandse markt, zeker waar het gaat om elektrische fietsen, overzichtelijk is en weinig van deze gestolen fietsen worden teruggevonden, bestaat de indruk dat veel van deze fietsen direct na ontvreemding naar het buitenland worden verkocht.

Goede verzekering
De kans dat op enig moment de elektrische fiets gestolen wordt, is groot. Het is dan ook te overwegen om een goede verzekering hiervoor af te sluiten. Heeft u al een verzekering voor een elektrische , dan raden wij u aan nog eens naar de polisvoorwaarden te kijken. Niet in alle gevallen zal de verzekering bij diefstal uitkeren. Bijvoorbeeld niet wanneer de fiets ten tijde van de diefstal niet op slot stond of zich in de avonduren buiten een afgesloten ruimte bevond.

Neemt het aantal diefstallen toe, dan is het de verwachting dat er een combinatie van de volgende maatregelen zal komen:

  • Hogere premie;
  • Hoger eigen risico;
  • Strengere eisen om het risico op diefstal te verminderen.

Tips
Enkele tips om het risico op diefstal van een elektrische fiets te verminderen, zijn:

  • Gebruik naast het fietsslot ook een goedgekeurd kabelslot.
  • Sla het kabelslot door het frame en een vast object. Dus niet alleen het kabelslot door het voorwiel. Dieven tillen dan de fiets nog steeds gemakkelijk in een bestelwagen of draaien het voorwiel los.
  • Parkeer de fiets bij voorkeur in een bewaakte stalling. Is dit niet mogelijk, plaats de fiets dan liefst goed in het zicht waar veel mensen zijn.
  • Monteer het kettingslot hoog en strak. Zorg dat het kettingslot de grond niet raakt. Dieven gebruiken vaak een betonschaar. Diefstal gaat sneller wanneer de schaar aan een zijde op de grond kan rusten.