Bel mij terug !

Goedkope ouderenwoning via een ‘blijverslening’

7 mei 2015 Reacties uitgeschakeld voor Goedkope ouderenwoning via een ‘blijverslening’ Bax & van Beek

Nieuwskrant 215De media raken er niet over uitgesproken: de overheid wil senioren stimuleren om langer thuis te blijven wonen, maar de kosten van de thuiszorg moet naar beneden. Wat een dilemma. We lijken ons te begeven in een tegenstrijdigheid die we niet 1, 2, 3 opgelost gaan krijgen.

Ondertussen zijn er diverse instanties die zich buigen over deze kwestie en trachten oplossingen te vinden voor de financiële kant van deze zaak. Zo is er het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Deze stichting heeft een zogeheten blijverslening in de maak waarmee senioren hun huis levensloopbestendig kunnen maken. Vaak moeten ouderen immers investeren in hun huis om daar te kunnen blijven wonen. Denkt u aan het maken van een badkamer en slaapkamer op de begane grond. Echter, een dergelijke investering kost (veel) geld. Ouderen beschikken vaak wel over vermogen, maar dat zit in veel gevallen in hun huis. De hypotheek is vaak al afgelost en zij kunnen geen nieuwe hypotheek verkrijgen. De blijverslening zou hier solaas moeten bieden. De doelstelling van deze regeling is om senioren zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen, tegen beperkte kosten.

De regeling werkt via de gemeente. De gemeente verstrekt de bij SVn verkregen blijverslening (bijvoorbeeld € 15.000,- voor de verbouwing) en krijgt in ruil daarvoor het recht van eerste hypotheek. Het onderpand zit in de woning. Bij verkoop krijgt de gemeente die € 15.000,- terug en kan dat bedrag weer gebruiken voor een volgende aanvraag tot een woningaanpassing. Met de blijverslening heeft de gemeente een interessant systeem in handen om burgers te faciliteren bij het levensloopbestendig maken van hun woning zonder dat het hen direct geld kost. Of u in aanmerking zou kunnen komen voor een dergelijke regeling binnen uw gemeente, zoeken we te zijner tijd graag voor u uit.