Bel mij terug !

Huurprijzen van woningen stijgen hard

28 juni 2016 no comments Bax & van Beek

Voor nieuw te verhuren sociale woningen mag in 2016 maximaal € 710,68 per maand aan kale huur worden gevraagd. De wachttijden om voor een sociale woning in aanmerking te komen zijn de afgelopen jaren opgelopen. De gemiddelde wachttijd varieert van drie jaar in regio Haaglanden tot bijna negen jaar in de regio Amsterdam.

Aanbod woningen is beperkt Van elke twintig woningen in Nederland zijn 11 woningen een koopwoning, acht een sociale huurwoning en is er slechts één huurwoning in de vrije sector. Terwijl er dus een grote vraag is naar sociale huurwoningen, is ook het aanbod van vrije sector woningen beperkt.

Huurprijzen vrije sector woningen stijgen sterk De huren van de vrije sector woningen stijgen sterk. In het eerste kwartaal van 2016 zijn de huurprijzen in de vrije sector in Nederland met 6,2 % gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal 2015. De gemiddelde huurprijs voor een vrije sector woning bedraagt op dit moment € 13,38 per vierkante meter per maand. Overigens verschilt deze huurprijs per regio. In Amsterdam is de prijs € 19,20 per vierkante meter, terwijl in Drenthe de prijs € 7,60 per vierkante meter bedraagt.

Kopen of huren Mensen die net gescheiden zijn of juist willen gaan samenwonen alsmede starters op de woningmarkt staan in toenemende mate voor een dilemma: Ze komen niet aanmerking voor een sociale huurwoning of de wachttermijn is te lang. Tevens kan de huurprijs van een vrije sector woning te hoog zijn, zeker omdat er dan ook geen recht op huurtoeslag bestaat. Tegelijkertijd zijn, mede door de zeer lage rente, de maandelijkse netto lasten van een koopwoning lager dan de prijs van een soortgelijke huurwoning. Echter, op last van de wetgever moeten banken veel waarborgen inbouwen om te voorkomen, dat mensen een hypotheek afsluiten die ze op de langere termijn niet kunnen betalen. Mensen die net als zelfstandige zijn gestart of mensen die net de arbeidsmarkt hebben betreden en nog geen arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd hebben, komen daardoor maar moeizaam in aanmerking voor een hypotheek.

Maatwerk Het financieren van een koopwoning wordt steeds meer maatwerk. Oriënteert u zich op een woning, neemt u dan tijdig contact op met ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst.

Join the discussion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *