Bel mij terug !

Klein verschil in rentepercentage kan groot verschil in kapitaal opleveren

17 december 2018 Reacties uitgeschakeld voor Klein verschil in rentepercentage kan groot verschil in kapitaal opleveren Bax & van Beek

Is 1% verschil in rendement dat u ontvangt bij de ene of de andere verzekeraar of bank nu iets om u echt druk over te maken? Wij vinden van wel. Wij denken dat u deze mening deelt na het lezen van dit artikel.

Langjarige contracten
Bij een aantal financiële producten neemt u beslissingen voor een lange periode. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek met een looptijd van 30 jaar of de pensioenregeling. Bij dit soort producten wilt u vaak na lange tijd over een bepaald kapitaal beschikken. Bijvoorbeeld een kapitaal dat groot genoeg is om uw hypotheekschuld af te lossen. Of een kapitaal waarmee u voor de rest van het leven van u en uw partner maandelijks een uitkering ontvangt als aanvulling op de AOW.

Banken en verzekeraars bieden dit soort producten aan. Daarbij zijn er (grote) verschillen in de kosten die deze instellingen voor soortgelijke producten rekenen. Daarnaast zijn er verschillen in de vermogensgroei die deze instellingen met uw premies weten te behalen.

Wat is nu 1%?
Wanneer u de kosten of rendementen van diverse aanbieders zou vergelijken dan komt u verschillen tegen. Die verschillen kunnen makkelijk meerdere procenten zijn. Wij kunnen ons voorstellen dat u bij een verschil van 1% wellicht denkt dat dit een verwaarloosbaar verschil is en dat dit dus niet zo zwaar in uw beslissing hoeft te wegen. Dat een verschil van 1% ertoe kan doen, laten wij u zien in het onderstaand staatje.

In dit staatje gaan wij ervan uit dat u €50.000 stort. U draagt de bank op dit geld 30 jaar voor u te beheren. Hierbij heeft u de keuze tussen bank A die over deze 30 jaar voor u een gemiddeld rendement (opbrengsten minus kosten) behaalt van 2%. Bank B doet het iets beter en behaalt 3%. Dus dat “ene procentje” waar wij ons dagelijks zo druk over maken. Waarom wij dit doen? We laten het u zien:

Bank A Bank B
Inleg €50.000 Inleg €50.000
Duur 30 jaar Duur 30 jaar
Gemiddeld rendement 2% Gemiddeld rendement 3%
Eindkapitaal: €90.568 Eindkapitaal: €121.363

1% rendementsverschil betekent in dit voorbeeld een verschil in einduitkering van maar liefst 34%

Dat verschil in rendement speelt op veel momenten
Een beperkt rendementsverschil heeft dus grote invloed op het vermogen dat u over langere tijd opbouwt.

Er zijn veel verzekeraars en banken. Allemaal hanteren zij eigen kosten en voeren ze een eigen beleid om het door u aan hen toevertrouwde vermogen te beheren. Die verschillen leiden tot verschillen in het kapitaal dat u op het eind van de looptijd van het product ontvangt.

Wij beschikken over de informatie over kosten en rendementen van alle belangrijke financiële instellingen die in Nederland actief zijn. Deze informatie gebruiken wij om voor u een passende keuze te maken. Wij maken ons dus inderdaad heel druk om 1% verschil. U snapt nu waarschijnlijk wel waarom wij dit voor u doen.