Bel mij terug !

Levenhypotheek

De levenhypotheek bestaat uit twee financiële producten in één:
– een lening
– een levensverzekering

Over het geleende bedrag betaal je elke maand rente. Je lost niets af. Tegelijkertijd betaal je elke maand premie voor een levensverzekering. Die rente is aftrekbaar. Met de levensverzekering bouw je een kapitaal op. Aan het eind van de looptijd – de looptijden zijn uiteraard gelijk – moeten het bedrag van de schuld en het opgebouwde vermogen identiek zijn.

Je loopt een risico
Op zich is het principe van de levenhypotheek interessant. Realiseer je wel goed dat de premie voor de levensverzekering wordt belegd. Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Om dat risico zo klein mogelijk te houden, hebben veel verstrekkers van levenhypotheken gelukkig wel speciale financiële constructies bedacht. Hierdoor ben je verzekerd van een minimumuitkering, bijvoorbeeld van zestig procent.

Maar hou er rekening mee dat de kans bestaat dat je geld tekort komt om aan het eind van de looptijd de lening af te lossen! Aan de andere kant geldt: als het met de beurs de goede kant opgaat, kun je ook meer overhouden dan je hebt geleend.

Specialisten beleggen
Het principe van de levenhypotheek laat zich een beetje vergelijken met de beleggingshypotheek. Een verschil is er wel. Bij de beleggingshypotheek beleg je zelf, bij de levenhypotheek doen de beleggingsspecialisten van de verzekeraar dat voor je.

Wat zijn de voordelen?
– Je weet altijd welk maandbedrag je betaalt.
– Je lost niets af, dus het rentevoordeel blijft maximaal.
– Als de beurzen beter presteren dan de prognose, houd je geld over.

Wat zijn de nadelen?
– De beurzen kunnen ook minder presteren. Dan blijft er aan het eind van de looptijd een restschuld over.
– Het rendement dat geldverstrekkers garanderen, is meestal aan de lage kant.