Bel mij terug !

Regen & overstromingen: Verzekeringsvoorwaarden kunnen verschillen

28 juni 2016 no comments Bax & van Beek

Een verzekering is uiteindelijk gewoon een overeenkomst tussen een consument en een verzekeringsmaatschappij. De inhoud van deze (verzekerings-)overeenkomst kan per verzekeringsmaatschappij verschillen. De regeling zoals wij die hierna toelichten, geldt bij veel verzekeringsmaatschappijen. Wilt u echter weten wat in uw specifieke situatie geldt, dan moet de betreffende verzekeringsovereenkomst worden bestudeerd op wat partijen met elkaar hebben afgesproken. Uiteraard kunnen de deskundigen op ons kantoor dat voor u doen.

Overstromingen meestal uitgesloten De meeste verzekeraars sluiten op de “normale” inboedel- opstalverzekering schade door overstroming uit, wanneer er sprake is van één of meer van de volgende situaties:

  • Schade door grondwater
  • Schade door water vrijgekomen na een dijkdoorbraak
  • Schade door neerslag of water binnengedrongen via openstaande ramen of deuren
  • Schade ontstaan door slecht onderhoud van het pand.

Hevige plaatselijke regenval meestal gedekt Op de meeste inboedel- en opstalverzekeringen wordt schade als gevolg van water dat onvoorzien het gebouw binnendringt, vergoed. Er geldt dan wel vaak de volgende voorwaarde:

  • Het binnendringen moet uitsluitend het gevolg zijn van een extreme toevloed van water door hevige plaatselijke regenval.

Drie situaties Om u te laten zien tot welke resultaten bovengenoemde voorwaarde kan leiden, schetsen we drie situaties met verschillende soorten waterschade:

Regen
Als gevolg van hevige regenval in Zuid-Limburg treedt de Geul buiten haar oevers. De regenval voldoet aan het criterium genoemd in de voorwaarde. De schade is gedekt.

Overstroming
Als gevolg van hevige regenval in Frankrijk overstroomt de Maas, eerst in België en later in Limburg. De schade is niet het gevolg van een hevige lokale regenbui. De schade is derhalve niet gedekt.

Regen en overstroming
Als gevolg van hevige regenval in Frankrijk bereikt de Maas in Zuid-Limburg een kritieke hoogte. Vervolgens gaat het in Zuid-Limburg ook nog regenen. Er valt meer dan 40 mm in 24 uur. De rivier treedt nu buiten haar oevers. De schade is niet gedekt, omdat de oorzaak niet uitsluitend gezocht kan worden in de hevige regenval.

In zakelijke markt vaak beperktere rechten
Bij zakelijke verzekeringen geldt deze regeling vaak niet. Dat is bijvoorbeeld ook van belang voor klanten die een onderneming aan huis hebben.

Vraag het onze deskundigen

 

Join the discussion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *