Bel mij terug !

VERZEKERINGSBEDRIJF VERNIEUWT ZICH MET EEN APP

5 april 2017 no comments Bax & van Beek

Alles wat in de samenleving belangrijk wordt gevonden, komt vroeg of laat in onze bedrijfstak terug. Opwarming van de aarde? Dan nemen het risico van overstroming en dus schade toe. Nieuwe medicijnen waardoor mensen langer leven? Fantastisch, maar dan moet er ook langer pensioen worden uitgekeerd. Zelfrijdende auto’s? Spannend, maar wie is er aansprakelijk, indien er een ongeluk plaatsvindt? Al die maatschappelijke veranderingen leiden tot aanpassingen van ons vak van adviseur op het gebied van zekerheid.

Zo’n nieuwe ontwikkeling doet zich voor rondom het risico bij het lenen van een auto. Waar vroeger jongeren niet konden wachten tot ze 18 jaar waren om een oude Volkswagen of ‘lelijke eend’ te kopen, is deze belangstelling bij de “nieuwe” automobilisten tegenwoordig een stuk kleiner. Een eigen auto hoeft niet meer zo nodig. Dat heeft te maken met de hoge kosten die nu eenmaal aan het bezit van een auto verbonden zijn, maar ook met meer aandacht voor het milieu. Het gebruik van een auto komt dan ook steeds meer los te staan van het eigendom van een auto.

Echter, wanneer degene die de auto heeft geleend betrokken raakt bij een verkeersongeval, dan is het gebruik van een auto van vriend, familie of buurman op dit moment lastig. Naast de schade aan de auto krijgt de eigenaar te maken met de verzekeraar met wie de schade afgewikkeld moet worden. Moet de auto gerepareerd worden, dan moet er mogelijk een vervangende auto gehuurd worden. Is de bestuurder aansprakelijk voor het ongeval, dan loopt de eigenaar ook nog het risico dat hij zijn schadevrije jaren kwijtraakt en in de jaren daarna meer verzekeringspremie moet betalen. Degene die de auto geleend heeft, zal over het algemeen voor deze schade aansprakelijk zijn. Maar, deze schade is weer niet gedekt door zijn aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, want deze verzekering sluit schade door motorrijtuigen standaard uit. Het (uit) lenen van een auto en dan betrokken raken bij een schade is daardoor gewoon heel vervelend.

Ook hier zie je de vernieuwing. Een verzekeringsmaatschappij heeft aangekondigd te komen met een nieuwe app. Degene die de auto leent, zet de app aan wanneer hij begint te rijden en uit wanneer hij de auto teruggeeft. De app bekijkt de uren dat er risico is gelopen en rekent de premie uit die de lener betaalt. Vindt er onderweg een ongeval plaats, dan is de auto volledig verzekerd. De eigenaar krijgt vervangend vervoer en wordt niet geconfronteerd met terugval in zijn schadevrije jaren. Een simpele oplossing voor een serieus risico dat op dit moment moeilijk te verzekeren is.

De app is er nog niet. Wordt het een succes dan volgen ook andere verzekeraars en gaan wij als uw adviseur u die ook aanbieden. Wij houden u op de hoogte! Maar u ziet het: ook de verzekeringsbedrijfstak blijft zich vernieuwen.

Join the discussion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *