Bel mij terug !

Wel een waardevolle woning maar geen geld

28 juni 2016 no comments Bax & van Beek

In onze adviespraktijk komt de volgende situatie steeds vaker voor. Een echtpaar woont in een mooi en waardevol huis. De kinderen zijn het huis uit. Het huis is in het verleden gekocht en de hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Hoewel het echtpaar dus “goedkoop” woont is het pensioen toch mager. De maandelijkse uitgaven kunnen worden gedaan, maar voor ‘de extra’s’ is eigenlijk geen geld. Terwijl het echtpaar door de waarde van de woning als ‘welvarend’ kan worden beschouwd, hebben ze maar zeer beperkt geld om te besteden.

Verkoop vaak geen optie De verkoop van de woning om daarmee het vermogen liquide te maken is dikwijls geen optie. Veel mensen zijn vaak zeer gehecht aan de woning. Bij verkoop moet er dan toch andere huisvesting gevonden worden. Dat kan door een (kleinere) woning te kopen, of door te gaan huren. Los van het feit dat er maar een beperkt aantal huurwoningen zijn, zijn de huurprijzen in de vrije sector hoog. Daarnaast: Niet voor niets luidt het spreekwoord “oude bomen moet je niet verplanten…”

Groeiende belangstelling voor nieuwe hypotheekvorm Eén van de mogelijkheden om toch een deel van de waarde van de woning liquide te maken wordt aangeboden door een dochter van ABN AMRO. In het kort gaat het dan om de volgende oplossing. De huiseigenaar sluit een hypotheek op zijn pand. Bijvoorbeeld voor 50 % van de actuele waarde van de woning. Is de waarde van de woning op dat moment € 400.000, dan ontvangt de eigenaar een bedrag van € 200.000 op de bankrekening. Dit bedrag kan vervolgens naar eigen inzicht besteed worden. Bijvoorbeeld om de woning aan te passen of voor consumptieve bestedingen.

Er ontstaat dus ook een schuld van € 200.000,-. Met de geldverstrekker wordt afgesproken dat dit bedrag niet wordt afgelost in de periode dat de eigenaar de woning bewoont. Over deze lening moet uiteraard rente worden betaald. Deze rente is op dit moment zeer laag en kan voor langere tijd worden vastgezet. Met de geldverstrekker wordt afgesproken dat deze rente maandelijks bij de schuld wordt opgeteld. De rente hoeft dus niet uit de liquiditeiten betaald te worden.

Wanneer de eigenaar de woning verlaat of in het geval van een echtpaar de langstlevende komt te overlijden, dan wordt de woning verkocht. Op dat moment wordt de schuld die bestaat uit de lening en de opgebouwde rente aan de bank terugbetaald. Het overschot, verkoopprijs minus de betaling aan de bank, gaat dan naar de eigenaar of naar de erfgenamen.

Advies noodzakelijk Op zich is dit een heldere en overzichtelijke constructie. Toch is onafhankelijk advies essentieel. Er zijn voor senioren meer mogelijkheden om de waarde die opgesloten zit in hun woning, liquide te maken. Omdat deze problematiek bij veel senioren speelt en in de komende jaren verder sterk zal groeien, komen er ook partijen op de markt waarvan de toekomst nog maar moet bewijzen dat deze betrouwbaar en solide zijn. Het is daarom zaak om de verschillende opties grondig te bestuderen. Onze deskundigen op het gebied van hypotheken zijn graag bereid u hierbij met goede adviezen ter zijde te staan.

Join the discussion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *